Brydesedb.dk

En Sikker Løsning

Radio Online |  Log Ind

Kontakt mig direkte.

Mobil: +45 2720 6141

Email: flemming@brydesedb.dk

ForsideHjemmesideFjernsupportVideo OptagelseProdukterPriserLinksKontakt
CVR: 2065 6379PriserHjemmesideFjernsupportVideo OptagelseFå overspillet nu.

CDROM og DVD - et holdbart medie?


Det er nødvendigt at overveje grundigt hvad man gør ved sine digitale billeder. Der skal jo gerne være noget at komme efter for fremtidens slægts forskere.


Da cd-rom'en kom på markeret blev den lanceret som et meget holdbart data medie. Flere vil sikkert kunne huske reklamer med sakse der ridsede i overfladen uden at det gav problemer. I dag ved vi at virkeligheden er en anden, de er i allerhøjeste grad modtagelige overfor ridser.

Men hvad med holdbarhed en af cd-rom'er der bliver opbevaret pænt - uden for rækkevidde af ridsende ting og sager?


I foråret 2004 kom Stats biblioteket i Århus på gaden med en advarsel om at de havde fundet cd-rom'er i arkivet, der var ved at gå i opløsning. Det viste sig senere, at det ikke var selve cd'en men den på klæbede label, der var ved at gå i opløsning. Men problemstillingen er stadig aktuel og ser man på diverse undersøgelser viser der sig et skræmmende billede: Visse cd'er har en forventet holdbarhed på 12-15 år.


Originale trykte cd-rom'er som dem man distribuerer programmer på skal nok holde længe, problemet er de cd-rom'er vi selv brænder i "hjemme brænderiet". Drejer det sig om pirat kopier af musik eller programmer skal jeg være den sidste til at begræde den begrænsede holdbarhed, men hvad med de cd'er vi gemmer dokumenter eller billeder på?


Digitale billeders holdbarhed


Der er i de sidste par år sket en voldsom vækst i antallet af digitale kameraer blandt private, flere og flere har skiftet deres analoge fotografiapparat ud med et digitalt - og det er da ganske forståeligt. Men kigger vi lidt på værdien af de minder vi gemmer, er det nok værd at overveje hvordan man opbevarer dem.


Billeder lavet i en fotografisk proces har lang holdbarhed. Tag blot et kig i et hvilket som helst lokal arkiv og se, hvordan fordoms tider er rigt illustreret med billeder tilbage fra fotografiets barndom. De fleste familie album indeholder fastholdt minder der strækker sig 30-50 år tilbage og producenterne er ikke bange for at love holdbarhed på over 100 år på fotografisk papir. Og det vel og mærke indtil en afblegning begynder. Længe efter vil man stadig kunne se motivet.


Det står helt anderledes til med de digitale medier. I dag skriver man sine billeder ud på en printer, der i bedste fald kan gengive billedernes farve spil i god kvalitet, men på næsten almindeligt papir uden nogen form for beskyttende overflade. Udsat for lys taber de hurtigt deres farver og blot en minimal luft fugtighed vil med tiden få farverne til at flyde ud. Producenterne af standard papir og -blæk lover fra under et år og op til 10 års holdbarhed. Hvor mange billeder har du i albummet, der er mere end 10 år gamle?


Opbevaring i digital form


Så vi bør altså gemme dem i deres digitale form - det er da også det mest praktiske. Man kan altså gemme på harddiske eller overføre til cd-rom. At nøjes med at opbevare dem kun på harddisken er nok temmelig risikabelt, da der kan ske et utal af ting med data på en computer, og her snakker vi altså ikke om at tidens tand slider dem ned. Inden tanden når at tage fat har der med sikkerhed været andre ting i vejen: virus, orme, bruger fejl. Listen er lang og respektindgydende.


Jeg vil til hver en tid anbefale, at man opbevarer på flere medier:



Der findes i dag et utal af steder hvor man kan få tryk albums med sine billeder i. Udover at det er både lettere og billigere end at få fremkaldt enkelt billederne, så fremstår de også meget pænere - og man får både selv set dem mere og vist dem til andre.

Det kan anbefales!